lördag 15 oktober 2016

Hedge mot näthandeln

När jag hämtade ut paket för ett tag sedan så var 8 av 10 av paketen i hyllorna från Zalando. Detta med näthandel och frågan om de bolag som byggts upp från grunden att vara just näthandlare som tex Amazon och Zalando för alltid kommer att ha en fördel gentemot bolag med en traditionell bakgrund som tex H&M och Wal Mart har jag ägnat en del tankar åt.

Även konkurrens från länder som inte spelar med samma regler som väst, som tex Kina är ett likartat problem.

I min strategi jag skrev när jag började blogga skrev jag:

"Bolagen jag väljer skall vara finansiellt stabila, ha god utdelningshistorik, ha en affärsidé jag förstår samt verka i en bransch som inte enkelt kan utsättas för konkurrens tex från ny teknik eller från låglöneländer."

De traditionella bolagen kommer nog kunna behålla en del av kakan, men hur stor del?

Precis som Realty Income har en uttalad strategi att inte satsa på fastigheter som riskerar att bli outhyrda pga näthandel så bör man nog själv tänka i de banorna när man investerar.

Vilka branscher och bolag är mer långsiktigt hållbara sett till ovan?

Läkemedel
Fastigheter (vissa, inte alla)
Servicebolag
Restaurangkedjor
Vård och omsorgsbolag
Logistikbolag
Konsumentproduktstillverkare

Dom här tankarna ligger bakom en del av mina innehav, som tex Starbucks, vård-REITs, min övervikt mot fastigheter, mina köp i Pfizer, Novo Nordisk,  JNJ, AstraZeneca och GlaxoSmithKline, Unilever, Coor mm.

Att investera direkt i bolag som Amazon, Google, FaceBook och Zalando går emot min strategi att bara investera i bolag med utdelningar.

Vad jag kan tänka mig är att investera i bolagen som tillhandahåller tjänster åt dom som lagerlokaler och data centers. Prologis och data centers tänker jag kolla närmare på framöver.

Vad jag gjort i veckan i linje med ovan är att helt enkelt investera i Kinnevik som äger en del av Zalando och som har en inriktning att äga nydanande bolag. Och som delar ut pengar. Så detta är en liten hedge för att skydda mitt innehav i H&M kan man säga. Tanken är att fortsätta öka upp innehavet över tid.

Köpt 50 Kinnevik B

2 kommentarer:

  1. Livsmedel och fastigheter. I livsmedelsbranschen har det pratats om näthandel i över ett decennium men nischen är fortfarande mycket liten. De allra flesta vill trots allt välja mat själv. Fastigheter är ingen favoritbransch men den är bestående.

    Motsatt exempel tror jag banksektorn är. Storbankerna kommer i ökad grad konkurrensutsättas av nätbaserade nischbanker som kan pressa priserna till följd av lägre lokalkostnader och specialisering. Hur snabbt det kommer gå vet jag inte men är lite försiktig på 5-10 års sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bankernas sötebrödsdagar i fondförvaltning/aktiehandel/konsumentlån är över. Det håller jag med om, men företags/bostadsutlåning?

      När jag nämner Wal Mart här tänker jag mer på att deras sällanköpsvaror är hotade än deras daglighandel. I Sverige känns det som att våra jättar ICA/Axfood är relativt bra med på banan då det gäller internet, om det nu slår.

      Radera